Dobry, łączący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim towarze mowa? Naturalnie, chodzi o mozzarellę. Kultowy na całym globie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a wnikliwie z regionu Kampania. Własną popularność zawdzięcza nie wyłącznie to naturalnie dzięki łagodnemu smaku, jednakowoż również specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. A więc potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają zupełnie oryginalnego oblicza – ser w charakterystyczny sposób rozciąga się, lecz równolegle nie zmienia własnego łagodnego oraz naturalnego smaku.
włoskie tiramisu
Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Fanatycy włoskiej pizzy czy też innych potraw, czy to z makaronami lub też innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym właśnie serem nieczęsto zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie produkty seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic lub też mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest niezmiernie charakterystyczne dla mozzarelli to także jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka i akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje się finalny kształt i smak. Oczywiście ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w wyjątkowych pojemnikach oraz opakowaniach, w których jest zanurzona niewielką ilością serwatki. To naturalnie dzięki temu ser jest cały czas świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus artykuły sero podobne
przepisy na włoskie dania
Wszyscy miłośnicy serów, restauratorzy, kucharze lub po prostu normalni ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w rzeczywistości ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to produkty seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach opakowań. Ten kłopot dotyczy też mozzarelli. Jak wspomniano na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej najbardziej znana i legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z rejonie Kampania według stereotypowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, zarówno nazwa oraz receptura są wpisane na listę artykułów chronionych i tradycyjnych.
ilgustoitaliano
Skąd w takim razie wziąć innowacyjny, dobry ser mozzarella? Wystarczy udać się do przetestowanych delikatesów. Należy jednak liczyć się z tym, że nowatorski włoski ser będzie sporo droższy, aniżeli sprzedawane w dyskontach produkty seropodobne. Jako miłośnicy szablonowego sera mozzarella możemy ogłosić jedno – w rzeczywistości warto dopłacić i weselić się pysznym smakiem.