Każda sztuka kulinarna znamionuje się osobistymi tradycjami, ceremoniałami i czynnościami, które wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym i kuchnia polska. Niestety, nie każdy rodzimy Polak zna się na kuchni etnicznej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dość uboga i łatwa. Znacznej większości z nas jednoczy się tylko z pierogami (jakie są niesłychanie doceniane na całym globie), schabowym, mizerią i ziemniakami. Nic bardziej fałszywego. Pierogi honoruje się za polskie, przede wszystkim z powodu podawania ich na terenach kraju. Ale nie bez powodu jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków oraz znawców kuchni lokalnej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one kojarzone na ogół z Polską. Można dostać je w wyjątkowych krajowych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają bezbłędnie smak tradycyjnych pierogów ruskich czy także jakichkolwiek innych, lecz gdy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam uznać ich wartość. W ostateczności to jedynie pożywienie. Jednakże dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla pasjonatów i degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki najróżniejszych dań, swoistych dla przeróżnych części Europy lub świata. Skupmy się niemniej jednak na nowo na sylwetce kuchni polskiej. Wszystkie towary i składniki używane przez wieki przez lokalne kury domowe tak właściwie niedużo się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film