Dobra restauracja z włoskim jedzeniem
Masz ochotę smacznie zjeść? Wśród licznych wariantów, jakie oferuje europejska sztuka kulinarna na atencję zasługuje włoska kuchnia. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że kuchnia włoska to bogactwo aromatów, kolorów i duża dawka składników odżywczych.
Tradycyjne włoskie smaki
Polakom restauracja włoska, łączy się prawie zawsze z pizzą i makaronem i czasem z winem. Podczas gdy włoska kuchnia to również takie pyszności jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Klasyczne posiłki włoskie
Pasty to podstawa kuchni włoskiej. We Włoszech gotuje się makarony w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie trudno wyobrazić sobie składniki których nie da się dołączyć do makaronu. bogata karta win w nowej włoskiej restauracji Owoce morza, różne rodzaje mięs, np. wołowe czy drobiowe i rożnorodne przyprawy, sprawiają, że pasty można jeść każdego dnia.
Kolejną typową potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch lecz ze starożytnej Grecji. Znana jest jednak jako włoskie danie. Prawdziwa włoska pizza powinna mieć cienkie ciasto i niezbyt duża ilość składników. Najpopularniejsza wersja pizzy to margharita z serem. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie potrawy to znacznie więcej niż jedynie pizza i pasta. To też canelloni, tortellini, piada oraz szeroki wybór słodyczy – takich jak granita czy panna cotta. Będąc w restauracji włoskiej nie można nie skosztować wina czy pełnych aromatu serów- ricotty, mascarpone oraz pecorino.
Zobacz film