Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej legendarnych na całym świecie. Dziś skosztować wolno jej nie tylko w słonecznej Italii – jak prawdziwe grzyby po deszczu wyrastają restauracje, jakie w menu mają włoskie specjały. Co uwielbiają konsumować prawdziwi Włosi?
Co jest najbardziej specyficznym włoskim daniem?
Z trudem wyimaginować sobie kuchnię włoską bez pizzy. Znacznej większości z nas to właśnie pizza łączy się z Włochami. Kochają ją także sami Włosi.
Wspaniała serwowana jest w restauracjach funkcjonujących w Neapolu, jaki nie bez powodu definiowany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże smacznego dania. W największym stopniu znana pizza to bezsprzecznie Margherita. Składa się ona z:
• pomidorów San Marzano;
• sera mozzarella;
• świeżej bazylii.
Dobra pizza powstaje ze wyjątkowej mąki i wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.
Czy dopuszczalna jest kuchnia włoska bez past?
Mówiąc o tym, co w zasadzie uwielbiają jeść Włosi, nie wolno zapomnieć o makaronach. Niektórzy pokuszą się nawet o sformułowanie, że to na pastach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. Najbardziej włoskie jest oczywiście spaghetti. Długi, dość cienki makaron łączy się z różnorodnego rodzaju sosami. Istotne jest, żeby nie był on rozgotowany. Al dente, czyli odrobię twardy – taki powinien być odpowiednio ugotowany makaron wedle Włocha. Inne znane włoskie makarony to:
• canelloni;
• lasagne;
•
Różnią się one odmianą oraz sposobem podania.
Włoska kuchnia jest ogromnie ubogacona. Poświęcić można jej faktycznie długie opowieści. Na uwagę zasługują także słynne gnocchi czy ravioli. Bez względu jednakże na to, po jakie danie sięgamy, jesteśmy w stanie być pewni, że urzeknie ono głębią smaku oraz aromatu.