mała czarna czyli espresso

Kawa – skąd jest oraz kiedy tak właściwie zaczęto ją popijać?
Historia kawy rozpoczyna się bodaj w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali i używali owoce kawowca. Jednakże wtenczas nie spożywano jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy dziś, czyli pijąc i delektując się jej aromatem. Tamtejsi ludzie gotowali owoce kawowca oraz mieszali je z solą i masłem, a samych plonów nie uprawiano celowo w praktycznych celach, jedynie zbierano z jej oczywistego miejsca powstawania. Wiele wieków w następnej kolejności, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie pozostała wypracowana pierwsza metoda umożliwiająca przygotowanie nasion w taki sposób, aby wolno było uzyskać z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie rozpoczęła rozprzestrzeniać się w świecie, a w następstwie tego jej ziarna wędrowały pomału zaczynając od Bliskiego Wschodu, w następnej kolejności dostając się do Europy, a również Ameryki. Kawa stawała się więc coraz bardziej pożądanym trunkiem, zyskując coraz to bardziej na popularności oraz przechodząc różne modyfikacje, żeby zdobyć różnorodne postacie oraz smaki, jakie znamy dziś. W dzisiejszych czasach większość spożywanych towarów jest dla nas bardzo łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie potrzebuje gigantycznego trudu. kawa w Polsce Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to nadzwyczaj sporadyczne przypadki. Zatem także tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, potrzebuje szczególnej troski podczas procesu jej uprawiania, a też wyśmienitego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film